Temadagar - Seniornet MS

Till innehåll

Huvudmeny:

Temadagar

Aktiviteter

På temadagar har vi handledare som presenterar ämnet och tillsammans med en eller flera medhjälpare visar deltagarna tillrätta med de egna övningarna. 


I programkalendern till höger kan du kontrollera exakt vilka dagar som gäller för våra teman. Aktuella teman är E-post med gmail och outlook, Surfplattor, Facebook för seniorer, Windows 8 och vår nytillkomna Spelhåla. Dessa hålls vissa tisdagar eller torsdagar enligt programkalendern här bredvid.

Den här terminen har vi ett tema om Hantering av digitala bilder och foton, som hålls vissa torsdag eftermiddagar enligt programkalendern.
 Innehållet vid de olika tillfällena bestäms av deltagarnas behov och önskemål och av tillgången till handledare.

Om du har en egen bärbar dator är det viktigt att du tar med den. Dels får du bäst utbyte av temat genom att använda din egen dator, och dels har vi begränsat med lånedatorer. I den mån det är möjligt har vi anpassat våra teman så att deltagare med surfplattor också ska kunna ha nytta av dem, och vi har även teman direkt för surfplattor.

Nedan kan du se bilder f
rån temadagarna med bidrag från deltagarna.


Hantering av digitala bilder och foton
Vi använder gratisprogrammet Picasa, som integrerats med Google+. Du får i flera steg tillfälle att lära dig hur du kan organisera, redigera samla i album och dela dina foton med dina vänner på nätet. Du får även lära dig hur du lägger upp dina filmer på YouTube, så du kan dela dem med dina vänner.
Vi har spridit ut temat över flera gånger med rikligt med tid för egna övningar på de olika funktionerna i Picasa.

Du behöver ett Google-konto (gmail) som är gratis, men du behöver inte använda det för e-post. Detta konto ger dig tillgång till alla Googles gratistjänster: Gmail, Drive, Picasa-web, Google+ och YouTube. 
För att få en överblick av innehållet kan du t
itta här på ett tidigare föredrag om Picasa för bildhantering.

Programmet är inte hårt knutet till Picasa utan innehållet bestäms tillsammans med deltagarna. Andra områden som kan avhandlas är Microsofts verktyg för hantering av bilder och verktyg/appar i surfplattor.

Med anledning av "Get on-line week" 23-29 mars ägnas temat 26 mars åt redigering av foton i telefon/surfplatta. Detta tema är öppet för alla intresserade, men ta då med din smarta telefon eller surfplatta!


Hur du hanterar din e-post med Microsofts Outlook.com
Microsoft har gjort stora förändringar i sin e-post på nätet. Tidigare Hotmail/Livemail har stöpts om till Outlook och det skiljer en hel det i utseendet. Här får du en genomgång av grunderna. Titta här på senaste presentationen.


Googles e-posttjänst på nätet: Gmail
Om du har ett konto för Gmail kan du använda detta för alla Googles tjänster på nätet: YouTube, Google+ (inkluderar numera Picasa webb), Google Drive för lagring i "molnet" m fl. Detta föredrag ger en översikt hur du skapar ett konto och hanterar kontakter, e-post och Google drive. Här kan se presentationen av Gmail

Spelhåla
Gillar du eller är intresserad av att lära om spel på dator/surfplatta/telefon, så är detta rätta mötesplatsen för dig. Här tipsar vi varandra om roliga spel och spelar spel tillsammans. Träffa nya spelvänner som du sedan kan spela med på distans.

Facebook till nytta och nöje för seniorer
Facebook har nu över 1,2 miljarder användare och är det absolut största av alla sociala medier på internet. Lär dig och prova på hur du som senior kan ha nytta och glädje av Facebook. Lär dig skydda din integritet och filtrera det som skrivs. Hitta intressanta grupper att följa. Klicka här för att se bilderna från presentationen av temat.

Smarta telefoner och surfplattor
Användningen av
smarta telefoner och surfplattor ökar snabbt, och för många är de senare ett klart alternativ till en traditionell dator. Det finns i huvudsak tre konkurrerande typer av s k styrprogram för dessa: IOS från Apple, Android från Google och Windows 8 från Microsoft.
Tisdagen 
24 mars håller vi föredrag och visar tekniken.
På våra temadagar om Windows 8 och om Surfplattor och smarta telefoner fördjupar vi oss i tekniken och visar på skillnader och likheter mellan systemen. Vi demonstrerar hur de fungerar, och du får känna på hur det är att hantera en surfplatta. Du kanske har en egen, som du inte är helt klar över hur den fungerar i alla avseenden. Ta då med den så hjälps vi åt att lura ut det. En presentation av föredraget "Smarta surfande seniorer" kan du du hämta här och spara på din dator.


Windows 8 och framtiden
Om du köpt en bärbar PC nyligen, så har du troligen fått en med Windows 8. Det finns många bra nyheter i Windows 8, men det ser ju inte ut som det Windows du var van vid! Hur hittar man i systemet, och hur jobbar man med det på en dator utan pekskärm? Hur fungerar Windows 8 med pekskärm? Hur kan man få  Windows 8 att fungera som man själv vill ha det? Hur blir det framöver med nästa version, som kallas Windows 10? Få svar på dina frågor! Vi har några datorer med Windows 8 att låna ut till dig, som står inför att skaffa ny dator, så du kan förbereda dig. Det finns både med och utan pekskärm, så det finns möjlighet att prova praktiskt.
Här kan du titta på det senaste föredraget om Windows 8.

 
Tillbaka till innehåll | Tillbaka till huvudmeny