02/2015 - Senaste Nytt - Seniornet MS

Till innehåll

Huvudmeny:

Guidad visning på Riksarkivet i Stockholm

Publicerad av Kaj in Nyheter · 18/2/2015 18:57:00
Det var 16 deltagare på vår utflykt till Riksarkivet i Stockholm. Vi var tidigt ute så vi hann med en fikapaus efter resan. Sedan togs vi emot av Karin Borgkvist-Ljung, som berättade om Riksarkivets historia och om många intressanta arkiv, t ex släktens Bondes alla brev och papper, värderat till 24 miljoner kronor, och Ulla Lindströms, hon som vägrade niga för drottning Elisabeth på 50-talet. Efter presentationen fick vi åka hissen ner till den översta av de 6 våningarna som finns insprängda i berget. Här förvaras 8 hyllmil arkiverat material av de totalt 75 hyllmil, som finns i hela landet. Detta bergrum stod klart 1968, och då kunde det som tidigare förvarats på olika håll flyttas till ett atombombs- och brandsäkert arkiv med reglerad luftfuktighet (35%) och temperatur (17 grader). Papperet trivs bra i detta klimat, men det var lite kyligt för oss, som lämnat ytterkläderna i garderoben!
Vår guide visade bl a intressanta kartor från Falu koppargruva på 1700-talet och det äldsta föremålet som var från 900-talet. Detta var pergament, som ursprungligen varit noter till en katolsk mässa, vilket räddats till eftervärlden i form av omslag till en myndighets räkenskaper. Vid reformationstiden förstördes allt från den katolska tiden, men pergamentet var i sig värdefullt och återanvändes, med noter och text i färg. Denna klenod överlevde dessutom slottsbranden 1697, då Riksarkivet fanns i slottet Tre kronor efter att ha grundats 1614 av Gustaf II Adolf och Axel Oxenstjerna. Endast 1/3 av arkivet klarade sig genom att kastas ut på borggården, och den vackra pergamenten var lite brandskadad och luktade fortfarande svagt av brandrök.
Vi som hade nöjet att deltaga i denna visning framför vårt tack till vår SeniorNet-klubb, som bjöd på avgiften för guidningen.
Efteråt passade det bra med lunch på en närbelägen restaurang innan vi tog pendeln hem till Märsta/Sigtuna igen.Start för nybörjare

Publicerad av Kjell in information från klubben · 4/2/2015 16:40:00
Tillbaka till innehåll | Tillbaka till huvudmeny